Света Агрипина живяла през III век. Тя е родена и загинала

...
Света Агрипина живяла през III век. Тя е родена и загинала
Коментари Харесай

Честваме паметта на света мъченица Агрипина Римска

Света Агрипина живяла през III век. Тя е родена и починала страдалчески в Рим. В столицата на империята християнството пристигнало още през I век с проповедта там на апостолите Петър и Павел, и на техни възпитаници. Много хора приели новата религия и те били от всички пластове на столичното общество - от ръководещата каста до робите.

Гоненията, повдигани против императорите, които желали да заздравят властта си с налагането на държавна вяра за всички жители, не давали упования резултат. Вярата в Спасителя на света Иисус Христос от ден на ден се разпространявала и привличала нови, и нови Негови почитатели. Такава била и Агрипина. От млада възраст тя била възпитана в тази религия и развила надълбоко християнско отношение към живота, посветила се в работа на своя Господ и Изкупител. Агрипина употребила цялото си имущество за подкрепяне на бедните и за лекуване на болните. Не основала свое семейство, само че всички нуждаещи се от помощ и протекция били нейни братя и сестри, и рожби.

Винаги, когато църквата в Рим имала потребност, Агрипина била измежду първите, които бързали да предложат своите скъпи услуги. Тя предложила освен материални, само че и духовни богатства, като поучавала другите на християнската религия и водела голям брой души по пътя на истината и спасението в Христос. Тази удивителна активност на Агрипина не можела да остане скрита задълго.

През 262 година тя била изобличена пред управляващите, че подрива патриархалното поклонение на идолите. Доблестната християнка самоуверено изповядала вярата си в Христос. Опитите да трансформират отношението й към езическите вярвания не дали резултат. Нито увещанията, нито мъченията я разколебали. Когато разбрали, че няма да убедят Агрипина, те я подложили на нови и по-жестоки мъчения. Тялото на мъченицата не издържало на изтезанията и тя предала на Бог светата си душа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР